Naša vina

Na naši kmetiji Fornazarič je vinogradništvo usmerjeno v čimbolj naravno pridelavo zdravega grozdja, kar se odraža tudi na naših vinih, saj z izjemo žvepla ne vsebujejo nobenih aditivov. Večinoma zorijo dve leti v lastni podzemni kleti in so nato ustekleničena brez filtracije.   Sauvignon vert (bivši Furlanski tokaj) 2011 – Vinogradništvo Fornazarič vinogradništvo Fornazarič Sauvignon vertZa nastanek belega sortnega vina Sauvignon vert oziroma tokaj v veliki meri poskrbi že samo vinogradništvo, saj se proces pridelave začne že v vinogradu. Pravi način vzgoje in primerna podlaga poskrbita, da pridobimo kvaliteten pridelek. Vino nastane s fermentacijo mošta na lastnih kvasovkah po dvodnevni maceraciji. Fermentacija poteka v velikem lesenem sodu vse do konca, kjer vino odleži eno leto na lastnih drožeh. Po poteku enega leta vino pretočimo v inox cisterno, kjer ga še eno leto pustimo, da se samo čisti in stabilizira. Tak postopek in skrbno vinogradništvo nam omogoča, da lahko vino po skupno dveh letih zorenja ustekleničimo brez filtriranja. Lastnosti vina: Rumena barva z odtenki zelene. Na nosu začutimo intenzivno cvetico z vonjem zelišč in akacije. Po okusu je polno s solidnim pookusom, srednjega telesa. Serviramo ga pri temperaturi od 12 do 14 °C.   Chardonnay 2008 – Vinogradništvo Fornazarič vinogradništvo Fornazarič ChardonnayVinogradništvo Fornazarič proizvaja tudi belo sortno vino Chardonnay, ki nastane s fermentacijo ob dvodnevni maceraciji. Tako pridobimo lastne kvasovke za fermentacijo, ki poteka v velikem hrastovem sodu, nato pa vino odleži na lastnih drožeh še celo leto in je po dveh letih pretočeno v inox cisterno. V cisterni se eno leto bistri in je po dveh letih pripravljeno za stekleničenje brez filtracije. To vino za vinogradništvo Fornazarič pomeni neko potrditev, da smo na pravi poti, saj je bilo leta 2010 na ocenjevanju vin »Decanter world wine awards« nagrajeno z zlato medaljo. Lastnosti vina: Zlatorumena barva, gosto v kozarcu. Na nosu začutimo intenzivno, sadno cvetico zrele breskve in svežega jabolka. Po okusu je najprej kremasto, nato pa začutimo svežino in mineralnost sadnih okusov z dolgim in prijetnim pookusom. Serviramo ga pri temperaturi od 15 do 16 °C.     Rubino 2009 – Vinogradništvo Fornazarič vinogradništvo Fornazarič RubinoVinogradništvo Fornazarič ima tudi hišno posebnost, ki je med drugim tudi najbolj priljubljeno vino iz naše ponudbe. To je rdeča zvrst, ki smo ji nadeli ime Rubino. Vino je sestavljeno iz 80 % merlota in 20 % cabernet sauvignona, dodamo pa mu še sladko vino, ki ga pridobimo iz sušenega grozdja. Za pridobivanje grozdja za sušenje pa ima vinogradništvo veliko vlogo, saj mora biti takšno grozdje zdravo in obrano ob primernem času. Maceracija merlota poteka tri tedne, cabernet sauvignona dva tedna, sušeno grozdje pa maceriramo več kot en mesec. Zorenje poteka v rabljenih barik sodčkih, vino pa je šele tretje leto ustekleničeno brez filtracije. Lastnosti vina: Rubinasto rdeča barva. Na nosu začutimo izrazito sadno cvetico po gozdnih sadežih, po okusu pa zaznamo žametno eleganco in svežino. Serviramo ga pri temperaturi od 15 do 16 °C.     Beli cuvee – Vinogradništvo Fornazarič vinogradništvo Fornazarič Beli cuveeBela zvrst, ki jo sestavljajo chardonnay, tokaj, rebula in sauvignon. Tekoči letnik vina, ki je stisnjeno hladno in fermentira v inox cisternah na selekcioniranih kvasovkah. Je sveže vino, ki ga vinogradništvo Fornazarič namenja širšemu krogu ljubiteljev. Lastnosti vina: Svetlorumena barva z rahlimi odtenki rumenozelene. Na nosu začutimo sveži citrus, ki se prepleta z vonjem zelišč. Je hkrati sveže in polnega okusa. Serviramo ga pri temperaturi od 10 do 12 °C.

Komentarji so zaprti.

Blog - NajBlog.si